Фінансова та актуарна математика інтенсивно розвиваються у світі разом із зростанням ролі та обсягів надання фінансових послуг. Вміння грамотно здійснювати фінансові обчислення з урахуванням зміни вартості грошей у часі, періодичності платежів, зміни умов фінансових угод, розуміння ймовірнісноі природи фінансових ризиків, принципів утворення страхових тарифів в залежності від умов страхової угоди, обсягу страхового портфелю, ймовірності настання страхової події, бажаного рівняи надійності страхової компанії, наявності у неї власного капіталу тощо є важливими компетенціями сучасного професіонала-математика. Професії фінансового аналітика, математика-актуарія є в даний час надзвичайно витребуваними та високо оплачуваними. Тому вивчення курсу фінансової та актуарної математики представляється достатньо актуальним.

Предметом курсу є математичні моделі та методи, які описують широке коло фінансових операцій, пов’язаних з врахуванням зміни вартості грошей у

часі, а також застосовуються в аналізі фінансових ризиків та розробці страхових тарифів. Метою викладання навчальної дисципліни «Фінансова та актуарна математика» є ознайомлення студентів з колом задач та математичними методами, пов’язаними з процесами нарощення та дисконтування, обчисленням параметрів потоків платежів, розподілених у часі, застосуванням принципу фінансової еквівалентності при зміні умов фінансових угод, розумінням основних актуарних принципів, підходів до формування страхових тарифів в залежності від умов страхової угоди, рівня фінансової стійкості страхової компанії, конкурентного ринкового середовища та ймовірнісних показників страхового випадку.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Фінансова та актуарна математика» є формування навичок застосування принципу фінансової еквівалентності платежів, нарощення та дисконтування за простою та складною відсотковими та обліковими ставками, в залежності від періодичності їх застосування,

обчислення параметрів фінансових рент та знаходження їх оптимальних умов, а також формування навичок розрахунку очікуваних величин ризикової премії та ризикової надбавки у страховій угоді в залежності від ймовірнісного розподілу величини шкоди, періодичності страхових внесків, обсягу страхового портфелю, очікуваного рівня надійності страховика тощо.